Wednesday, May 11, 2011


 fakta baru tahu..
ni pon masa kawan haku suruh baca artikel kat tenet
nak detailed..sila klik sini..
nak baca yang da translate ada kat bawah ni
Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

huhuhu..menakutkan..
dalam tidak sedar, kita telah meraikan perayaan agama lain..
mungkin tak apa kalau kita tak tahu sblm ni..
so selepas ni tak yah la sambut ari Ibu...
ari-ari adalah ari ibu..
sebab ari-ari haku adalah anak kepada ibu haku...

nak bagi adiah??
boleh tym ari kelahiran ibu kita..
ari-ari pon boleh kalau nak bagi adiah..
juz jgn la bg adiah pada hari Ibu..
seumpama kita meraikan Mothering Sunday gak..

Bak kata Zizan dalam Melodi..
"pagi Hari Ibu ni saya bagi adiah kat mak saya..saya bagi.....salam kat mak saya"


suka lawak zizan..kira ok la dia jadik pengacara melodi
*kalau dia & johan yg host Melodi..lg gempak kut..*
hunybie

2 Comments:

 1. Edura Hanum said...
  la....haram pulak.fening ar sekarang nie.jap haram jap x
  wah..kalau depa jadi pengacara dah tukar cerita.xjadi dah melodi.xkering gusi if depa berdua sama2 wat lawak
  hunybie said...
  anum : hahaha..tu la pasal...skrg da byk benda diharamkan..pastu bila kuar kat paper..sn bantah..sini sokong..tup tup tak haram plak..
  tp kalau da was-was better jgn ikut la...

  aha kan..tp kalau ucop wilcha tu yg jdik host..lg la xkering gusi kut..kat melodi da xdak terjah2 da kut..kita bako je..

Post a Comment