Tuesday, May 10, 2011

td haku ada perhimpunan kat hq..
bertambah lg info & leh la jdk modal tulis kat blog..hehehe
topik kali ni quite interesting...
Exercises nafas..
jangan angpa ingat exercise juz gerak kaki, tangan, kepala taw...
guna idung pon boleh..
lg senang..
nak berdiri boleh..
duk kat kerusi pon boleh...

exercise guna idung ni byk kelebihan ye...
 
1. kurang stress
*sapa-sapa tengah tension cecuba la step senaman idung ini..*

2. korang leh tido lena malam
*bila kurang stress leh tido malam kan..*

3. otak jadik cergas
*oksigen akan smpai ke otak anda...n then anda bertukar menjadi pintar eh cerdas..*
 
5. benefit excersice ni bersamaan dengan korang berenang
*paru-paru korang akan penuh dgn oksigen yakni bersamaan jika korang berenang.. *

6. muka berseri
*hat ni yang penting..ye la bl cukup oksigen..badan menjadi segar...bl bdn segar muka pon menjadi ceria..*

step by step excersise idung

1. kembang kecutkan idung angpa..
*hat ni x ikut pon tak pa..hahaha*

2. tutup lubang idung belah kanan kemudian tarik dlm kiraan 10
*angpa nak tekan idung pon boleh..masyukkan jari dalam idung lagi la dialu-alukan..hehehe*

3. tahan dalam kiraan 10
*tahan cheq jgn tak tahan..*

4. buka lubang idung kanan, tutup idung kiri & hembus dalam kiraan 10..
*jgn confius lubang idung ye kengkawan..*

5. Kemudian ulang step dia dengan dimulakan idung kiri.

6. yeay..exercise da finish...kan senang..


gambar ini tak ada kena mengena dengan topik di atas..harap maklum

hunybie

4 Comments:

  1. Edura Hanum said...
    lepas nie nak try lah
    selalu try tampar2 pipi jek
    la nie kita kembang kempiskan idung lak
    haniey said...
    nak try gakla exercise guna idung ni.. :) hehe..
    hunybie said...
    @anum : hahaha...kalau nak wat kat pej..ajak la kawan sebelah...msti kelakar ye..
    hunybie said...
    @haniey : hehehe..exercise ni byk manfaat ye..wat ari2 elok utk ksihatan..juz step dia klakar sikit

Post a Comment