Wednesday, May 25, 2011

ni ceta lama..
hehehe..tak la lama sangat..
baru 2,3 minggu lepas
tapi terkenang smpai arini..

aritu haku pegi cuci gigi..
dlm istilah klinikal ye scaling teeth
huhu..ms haku smpai klinik tu pembantu doctor tu tanya kat haku..
"awk ni ke yg wat appoiment nak scaling teeth tu??"
haku dgn slumber rock ye jawab "eh..xla...sy dtg nak cuci gigi"
huhu...T_T..
cuci gigi dgn scaling teeth tu sama la cik kak oi...

hehe..haku ni saje la nak bagi gigi bersih tym kenduri kawen nanti..
bg gigi shining..putih..& bersih dari biasa...
hehe..ngarut..
tak la putih atleast bersih le..
sebab klo korang nak putihkan gigi boleh...
tapi ongkos ye ribu-riban ok...
so nak jimat duit..juz cuci gigi la..


tapi seyes la...
haku suka klinik yang haku pegi...
doktor sangat baik...
pembantu dia lemah lembut..
tempat dia bersih..
charge cuci gigi dia tak mahal..
haku juz kena RM80.00 henget sahaja...
gigi atas & bawah skali 
murahkan..

kawan haku pegi cuci gigi kat 1 klinik gigi di Sri Serdang kena charge RM100..
& that cost juz for cuci gigi kat bawah sahaja..
diulang balik...cuci gigi bawah sahaja..
kalau nak cuci gigi kat atas doktor gigi tu nak charge RM100 lagi..
thats mean 1 kali nak cuci gigi kat tempat dia RM200 
kawan haku ape lagi..naek hangin la..
ok..stop..gigi atas tu tak yah cuci la...
cian dia kan..
kawan haku ni pernah gak cuci gigi..
tak merokok...
tapi tak tahu la apa yang ada kat gigi kawan haku tu smpai doktor gigi tu nak charge RM200...

okey..kita sambung balik kenangan kat klinik gigi haku pegi tu...
tym doktor gigi tu cuci gigi haku memang ngilu gila la...
sbb dia cuci sampai celah gigi haku..
haku pernah dengar yang orang laen cuci gigi smbl berdarah-darah..
lucky me..
xdak setitik darah pon yang kuar..
doktor ni buat memang teliti & careful..
seb bek...kang kalau berdarah trauma haku nak cuci gigi lagi..
p/s: untuk kebersihan oral yg baik..kita hendaklah mencuci gigi setiap 6 bulan skali..get it..


sebenaqnya...tak sakit pon..ngilu pasai bunyik dia....mcm mesin asah pisau~ngee


masa doktor gigi cuci gigi haku..
adalah sesi perbualan antara pesakit dengan doktor..
part haku cakap tu korang try la sumbat jari korang dlm mulut then ulang ayat haku td..
konfem sama la bunyik haku jawab kat doktor tu..hahaha





doktor: awak ni suka minum air coke kan??

haku: eh..btul la doc..

doktor: gigi awak ni da terhakis sikit sebab minum coke banyak ni..pasni jangan minum coke lagi k...

haku:erk..ok doc..

doktor: awak ni guna berus gigi mesti yang keras tu kan...

haku: aha..nape doc?

doktor: gusi gigi awak da jatuh..yang kuning kat bawah gigi awak tu sebenar ye akar gigi...so pasni awak kena ganti berus gigi yang lembut tu taw..bagus utk  gusi

haku: oh..ok doc (wah terror ye..doktor ni..dari mulut haku macam-macam dia tahu pasal haku..)

doktor: pasni saya bagi awak ubat gigi Sensodyne, saya tengok gigi awak ni sensitif..malam ni awak gosok atau sapu ubat gigi ni kat gigi awak..insyaallah ngilu kat gigi awak tu ilang..& saya bagi free je..


haku: hooray (eppy sebab dapat benda free & haku hanya jerit kat hati je..hahaha)
hooray..ni la benda free tu..

tengok..
macam-macam info dari mulut haku yang doktor boleh bagi tahu..
so korang-korang..
apa lagi sila lekas la bergegas ke klinik gigi anda yang berdekatan..
sila check & dptkan nasihat dari doktor gigi anda..


hunybie






 


2 Comments:

  1. Edura Hanum said...
    siap pakai spek lagi tue
    cayalah
    anyway anum wat selalu kuar darah yg banyak.sebab gigi anum jenis sensitif.tp bila cuci gigi nie kalau 6bulan sekali mau makin menjarakkan gigi kita ada lah
    hunybie said...
    hahaha....mmg klakar pakai spek tu..
    ni spek kat klinik tu punya..
    k.yati pon nak wat takut gak..
    takut berdarah byk..
    da lama da xbuatkan..
    so takut ms da tua ni berdarah gusi tu..seb bek tak..hehehe

Post a Comment