Friday, March 30, 2012

love letter....
huhuhu.....ni maybe stail orang dulu-dulu berchenta....
skrg ni ada lagi ke orang yang anta surat cinta....
rasa ye da tak da kut...
skrg da zaman cinta muka buku...
 nak berkasih sayang mesti kat muka buku...
nak clash pastu maki hamun pon kat muka buku...
kekadang tym maki hamun kat muka buku lagi dasyat daripada tym bercinta dulu...

hurm klo nak diikutkan..
dalam seumur idup haku, 2 kali haku terima surat cinta...
hahaha...yang pertama tu sangat kelakar...
haku dapat surat tu tym darjah 5...
terkejut kut dapat surat tu...
siap buh dalam kasut sekolah haku plak tu...
seb bek kasut haku wangi...

ekceli haku sekolah rendah kat kawasan pendalaman kat Sabah..
sekolah kayu so kena buh tikar getah kat lantai kelas...
klo nak masuk kelas, kasut kena buh kat luar...
amacam ada feeling-feeling macam orang jepun  tak??
ko ada???
hahaha....

nak dijadikan cerita tym tu tym rehat pagi...
haku nak kuar la pegi kantin..
so nak pakai kasut, tetiba kasut mcm tak muat..
pastu rasa sengal-sengal sebab ada bendasing dalam kasut haku..
haku pon check la...
hurm seb bek kertas..tapi sapa plak yang nak naya haku ni..
buh kertas kat kasut.....tapi seb bek orang tu buh kertas tak buh batu...
klo tak naya kaki haku..
dgn perasan marah yang teramat haku renyukkan kertas dgn imaginasi yang tinggi..
kekonon ye umpama haku renyuk kepala budak yang wat naya kat haku tu..

but stopppppp!!!
 kawan haku jerit & habaq kat haku yang kertas tu ada tulisan..
haku buka la kertas tu..
ayoyoyo...ada ayat-ayat cinta la..
da 1st thing in my mind is cuak..takut...& berpeluh...
sebab klo mak bapak haku tahu konfem nahas haku kena marah...
sowi la brader...mak bapak gua sangat tak sporting pasal bendalah ni..
lagipon baru umuq 11 tahun kut ang nak ajak haku kapel...
pastu haku buang & then koyak2kan surat tu...
yes..ilang da bukti & tak mungkin mak bapak haku tahu pasal surat tu....
tapi haku tak tahu la sapa yang bagi surat tu....
klo setakat syak tu ada la...
kelakar kan....
tu zaman kecik-kecik dulu...
so Apink somi terchenta jgn jeles na..hahahaha


second love letter plak....
sangat surprise....surprise la sangat.....hahaha...

sampul surat menggambarkan ianya tak kena mengena dgn surat chenta...


 di waktu yg almost nak tym lunch...
kerani pejabat col ada surat utk haku...
hurm..haku ada pesan baju ke kat online ke??
cam takde je...
ada surat rasmi ke??
harap-harap surat yg membawa khabar gumbira...
so surat apakah itu??
bila dpt surat tu haku belek punya belek...
bila haku koyak & baca..
hahaha...haku tergelak..
ceh...pandai betul Apink hasben chomel haku wat surprise...


sangat terharu..biar pon Apink tak romantik tapi dia suka wat haku tergelak...



tapi haku sangat terkejut dapat surat cinta dari Apink...surat cinta la sgt...hahaha..

my soulmate yang tak lomantik tapi manyak kelakar org ye....


thanks Apink...
makin sayang kat kamu...
 biar pon surat tu tak wangi cam org dulu-dulu sbb buh bedak setalam kat surat tu..
tapi surat tu da buat haku tersenyum..
biar pon surat tu takda ayat-ayat cinta yang p'power'...
tapi surat ti da cukup buat haku terharu...
biar pon tulisan dalam surat tu tak lawa sangat...
tapi tulisan haku lagi la cakar ayam...
hahaha...

p/s: punya kawan yang ada banyak koleksi simpanan surat cinta...sangat kagum...ramai giler peminat dia..tapi dia bercinta & kawen dengan lelaki yang sama yang dia kenal kat zaman sekolah dulu..surat-surat yang dia wat koleksi dulu da abih bakar sblm dia kawen...hahaha...risau somi jeles la tu...
hunybie

Thursday, March 29, 2012

Belek-belek muka buku & ternampak picca Abby Abadi pakai tudung...
wah..cantik ye dia...
but tertanya la dalam ati ni...
da berhijrah untuk bertudung atau ni salah 1 watak utk drama abby yang baru??
 cam tak de je kuar kat paper pasal Abby nak bertudung...
tapi harap-harap betul la klo Abby da nak pakai tudung...
alhamdulillah..tumpang gembira bila bertambah lagi artis yang nak berubah...
yang penting berubah untuk menjadi lebih baik kan...
amin...


 shuweet...

hunybie

Wednesday, March 28, 2012

Kucing housemate haku...eee...geram je tengok dia....





Nama kucing: Alice
Jantina: lady gaga
Hobi: Tengok moviee...
Movie yang tengah ditonton: KL Gangster
Pelakon: Aaron Aziz

Kesimpulan: Kucing pon minat Aaron Aziz...ni tak tengok lagi filem Ombak Rindu..ntah-ntah Alice tengok sambil leleh ayaq mata kut...

hunybie

Tuesday, March 27, 2012

alhamdulillah~
setakat ni haku sihat..
kekadang je rasa pedih ulu ati..
especially tym malam....kengkadang sepanjang malam...
sebab sekarang ni tido tak lena sgt..
kaki slalu sangat cram...
selalu sangat rasa nak terkencing..
my lovely baby pon klo bergerak mcm nak ajak main dgn mama dia...
 kuat sgt..tetiba baby tendang..terkejut mama-to-be taw..
tapi tak pe...cuz that means my baby sihat & kuat...hehehe...


yg pelik ye tym kat ofis jarang lak haku rasa ngantuk..
malah badan haku rasa sihat je..
sakit pinggang pon tak sangat...
kaki haku pon tak bengkak..
even haku pernah dengaq kaki akan bngkak tym preggy ni...
perut haku je da ada streching mark...
huhu...even buh minyak bio oil pon still ada gak...
tapi aku redha untuk my lovely baby...


ofismate aku yg preggy sebulan awal pon da start cuti...
duk menunggu due baby dia deliver...
klo ikut due dia 1 April ni..
hahaha..tym april fool tu...
bila sms tanya da bersalin ke blom but tak lagi juz rasa simpton je..
 dia da rasa contraction tym malam...
bila pagi je, ofismate haku tu ok..sihat je..
hehehe...saje je baby dia nak menyakat dia ek...
Ya Allah...Engkau mudahkanlah rakan seperjuangku ini semasa bersalin nanti..
moga dia & baby selamat & sihat...amin~

ni la bonda-to-be yang tengah menunggu da new born baby..chaiyok2x dla..

msti dia nerves sangat kan..
sebab haku pon da rasa nerves giler...
maybe sebab kitaorang preggy dgn timing yang lebey kurang je...
bila dia ceta sakit tym contraction..meremang bulu rome haku..
rasa sakit pinggang...badan rasa seram sejuk...kaki sejuk & perut rasa keras.. 
serius haku seriau...& makin nerves..
huhu...bila sampai due haku nanti itu la yang haku bakal rasa..
mudah-mudahan haku kuat tym tu.... 


i know i gonna be strong...tengok dgn singa pon haku boo layan je...muahahaha~


 hunybie

Friday, March 23, 2012

sekarang tengah layan ceta korea..
huhu..habit buruk masa duk kat U dulu datang balik...
ishhhhh.....camne leh terjebak semula dengan habit yang da lama ditinggalkan dulu...
bila start tengok 1 episod terasa nak bagi abih malam tu gak semua episod drama tu...
giler...da panjang drama korea ni...
aduyai...
tapi klo da minat...
 haku redha...wawawa~



 ni para pelakon dalam ceta ni


 ni hero...huhu...cuteee~


ni plak heroin...pon sangat2 comel~


huhu...besa la mesti la hero no.2..baru drama tu best kan~


Sinopsis:
heroin ni baru putus dgn pakwe dia..
so dia pasang la target nak cari pakwe baru kena la encem, kaya & stylo..
tym tu lak dia slalu bertembung dengan hero ni..
mmg menepati ciri2 yang dia nak la...
dia pon dgn muka tembok ye propose hero tu jadik pakwe dia...
tup-tup...hero tu masih budak sekolah rupa ye...
da hero tu anak orang kaya...pakai keta mewah..pakai baju stylo mcm orang da keja bagai...
camne la heroin tak salah faham yang hero tu da tua juz muka je baby face...
padahal hero tu mmg budak sekolah lagi...hahaha
yg wat parah lagi heroin tu tengah praktikal jadik cikgu kat sekolah hero tu studi...
 mmg jadik bahan kena usik la heroin tu..
ceta ni mmg kelakar...
boleh la nak relaks otak sambil gelak-gelak...



 rasa-rasa ye 'power kerabunan mata' haku naik dgn megah ye disebabkan menghadap ceta korea kerap sgt depan lappy~

hunybie

Wednesday, March 21, 2012

16 Mac 2012...
means ms photoshoot ni, baby da 31 minggu 6 hari dalam perut mama-to-be ...
bersamaan gak tym untie baby iaitu untie Ecah bertunang..
so papa & mama-to-be ambik kesempatan bergambar kat pelamin yg cantik dgn baby..
hehehe...


tak sangka sempat gak nak wat photoshoot tym pregnen...
asyik berjauhan dgn Apink hasben kesayangan...
tup-tup tym adek haku bizi nak bertunang tu gak la yg kami nak membizikan diri bergambar..
hehehe...


nanti klo baby da kuar leh tunjuk kat baby picca ni..
ni la muka papa & mama-to-be masa baby dalam perut..
muka excite, gembira & bahagia bila baby hadir dalam idup papa & mama-to-be...


Ya Allah....
moga Engkau permudahkanlah hamba-Mu ini bersalin nanti...
dan aku memohon pada-Mu agar anakku nanti lahir sihat tubuh badan & mindanya...
amin ya rabill'alamin...



 hunybie

Tuesday, March 20, 2012



alhamdulillah...
majlis yang dirancang berjalan dengan lancar...
yeay..adek ecah yakni adek no. 2 haku selamat bertunang dengan pilihan hatinya...
mmg shuweet-shuweet event..
bahagia tengok pasangan yang bakal menjejaki alam perkahwinan...
bahagia tengok apabila semua ahli keluarga dapat berkumpul..
bahagia juga bila ada suami di sisi & baby yang asyik men bola dalam perut mama...hehehe


ekceli aritu memang kelam kelibut...
pagi tu mak wat makan-makan sikit untuk rakan rapat famili & ofismate bapak haku...
seb bek haku pregnen so haku mmg tak la banyak membantu sangat..
hahaha...keji tak?? even haku nak tolong pon ramai yang suruh haku duk diam-diam...
siap ada yang marah kat haku..takut haku terberanak tym tu klo bergerak banyak sangat...
wawawa....seriau haku dengaq..
takut...takmo la...nak bersalin ikut due...amin~

haku membizikan diri dengan keja febret haku yakni bergedik-gedik dengan kamera..


pukul 11 plak adek haku da ada appointment make-up..
okeh la...disebabkan haku dilarang wat itu & ini...
haku telah menjoinkan diri haku ke sesi make-up adek haku kat Tesco..
i loikeeeeee~
 make-up dia pon not bad...price dier kira berbaloi-baloi la..juz RM 80.00...
dan adek haku sangat-sangat puas ati...
juz MUA dier yang kurang ramah sampai haku rasa dia ni keja sebab terpaksa...
maybe haku ni over sensitip kut sbb pregnen..huhu...
tapi takpe haku & kawan adek haku duk meriuhkan suasana tym adek haku kena make-up..
ape je MUA tu tepek kat muka adek haku laju-laju kitaorang ambik gambar..
hahaha...mmg tukang kecoh betul..


abih make-up je kami sambung lagi sesi bergambar...
almaklum la bila pantang jumpa kamera kan...
biar pon juz kamera encet tapi kami tetap berdedikasi memberikan posing yang terbaik...

ya...yakult...kami mmg model yang berdedikasi..huhuhu....


sampai umah je kami terus salin baju, sembahyang pastu sambung ambik gambar...
gigihkan..
selagi rombongan lelaki tak sampai, selagi tu kami tak berhenti posing ambik gambar...
dahsyat giler anak pak mi ni...huhu



 huhuhu...anak sapa la ni yg pantang tengok camera....

hah...bila rombongan laki sampai abih terabur lari...
dari tadi asyik posing dekat mini pelamin tu je..haha..
adek ecah pon berpura-pura ayu duk sopan kat bilik..
mesti nerves kan...
aduyai...teringat balik memori ketika bertunang dulu..
rasa macam baru je nak bertunang la ni dalam perut da ada baby da..
hahaha...


tym jual beli pantun la sangat...tapi nape muka haku plak nmpk cuak...huhu...


terima la ngenyih menawan dari bakal pengantin..hahaha..


bakal mak mentua adek haku, mak haku & mak mentua...mmg super mak la...


hahaha...nak ambik gambar 1 famili mmg runtuh la pelamin tu jawab ye...

hurm camna la plak bila adek laki haku yang bertunang...
wah...pasni kami la rombongan yang akan pegi merisik...
hahaha...tapi adek laki haku 2 orang tu masih belajar lagi...
lambat lagi nak pinang anak dara orang...
tym tu anak haku da sekolah da kut..
huhu...tak sabar nak jumpa baby...
tapi baby kuar ikut due taw...hehehe..
kita da janji nak jumpa bulan 5 ni kan..
amin~


hunybie

Friday, March 9, 2012

hurm...
da lama tak masuk contest....
so bila Cik Edura invite join contest...i follow je..
di bawah bawah adalah syarat nak join giveaway ni...
syarat dia senang je..
setakat ni semua syarat haku da buat...
so juz wish me luck..
mana la tahu dpt adiah kan...
amin~ 


Syarat;
1. Buat entri ‘’MegaGiveAway by Penmerah.com’’
2. Likes Fanpages Penmerah.com
3. Copy Banner dan Link kan ke Entri GA Penmerah.com.
4. Tag 3 orang kawan
5. Dah siap entri, tinggalkan link entri tu kat ruangan komen bawah nanti. 



Teman bergosip yang haku da tagged ialah:


 hunybie

Wednesday, March 7, 2012

ekceli nak beli barang baby da lama da...
masa 5,6 bulan pregnen tapi ramai yang duk pesan..
tak elok beli awal2 sgt...
so tak pe la...masa tu leh la kumpul duit untuk beli brg baby

tapi bila da masuk 7,8 bulan preggy ni 
haku still tak gheti-gheti lagi nak prepare barang baby....
sibuk tanya member yang da ada pengalaman...
member pon siap pesan anak 1st ni lagi la banyak yang kena beli....
 dengan gigih ye haku cari la kat tenet...

tetiba teringat kat sorang blogger ni...
mmg suka baca & follow blog ni lama da...
rasa2 ye pernah baca entry pasal list barang baby...
yeay...mmg ada la..
checklist kat bawah ni mmg haku copy & paste bulat - bulat dari blog ainil ni..
apalagi haku ajak la Apink my Mr.Wallet pegi shoppink...
hurm...tu pun masih ada lagi barang yg tak abih shopping...
 but its okey...sbb haku suka pegi shopping lagi...
Apink papa-to-be juz prepare ur money...hahaha

BARANGAN ASAS BABY
  1. 5 PASANG BAJU LENGAN PANJANG
  2. 5 PASANG BAJU LENGAN PENDEK
  3. BARUT
  4. PAMPERS (NEWBORN SIZE)
  5. KAIN LAMPIN- UNTUK BEDUNG
  6. 5 PASANG SARUNG TGN N KAKI
  7. TUALA KECIL
  8. TOPI KEPALA
  9. MINYAK TELON BABY @ MINYAK YUYI CAP LIMAU
  10. TILAM,BANTAL KEPALA,BANTAL PELUK
  11. SELIMUT
  12. KELAMBU
  13. GUNTING KECIL
  14. PEMOTONG KUKU
  15. BAKUL PAKAIAN BABY
  16. BOTOL SUSU N EXTRA PUTING
  17. BERUS BOTOL
  18. PUTING
  19. SET MANDIAN BABY
  20. BABY LOTION
  21. BABY OIL
  22. BABY POWDER
  23. KAPAS
  24. KRIM LAMPIN
  25. BABY WIPES
  26. TUALA MANDIAN
  27. SIKAT @BERUS RAMBUT BABY
  28. COTTON BUD
  29. TAB MANDIAN BABY
  30. BAKUL KECIL UNTUK BARANGAN MANDIAN

BARANGAN ASAS MOMMY
  1. SET SELEPAS BERSALIN
  2. BENGKUNG
  3. STOKIN
  4. BAJU SEJUK
  5. TUNGKU
  6. SELIPAR
  7. KAIN BATIK
  8. MATERNITY PAD @ PAD BIASA (EXTRA LONG)
  9. NURSING BRA
p/s: barang-barang ditanda tu means da beli....juz shopping barang mama je blom...




papa-to-be looks so chomel with his wallet...



men-men dengan baju baby...



hunybie

Tuesday, March 6, 2012

Donut - Just a minute in your mouth but forever in your body

Means: kalau kita makan, sedap makanan tu kat mulut kita juz berapa second or berapa minit je..
tapi bad effect dia kat badan kita hehehe...lama & payah untuk dibuang
Contohnya, lemak degil yang jahat & berlebihan yang melekat kat perut, kaki, lengan & paling dahsyat smpai jantung pon boleh ada lemak klo tak jaga...
tapi camne nak kurangkan nafsu makan..
especially tym mengandung ni...
teringin nak makan macam-macam...
huhuhu.....


 89.99% picca dalam lappy mesti ada makanan...oh...kuat ye haku makan~

 hunybie

Monday, March 5, 2012

aritu ofismate haku duk sembang pasal hantu...
haku ni mmg la penakut tapi bila orang duk menyembang haku pon ikut dengaq la...
seram gak dengaq tapi kena positif thinking...
so kitaorang bagi la alasan yang paling logik di sebalik kejadian tu...
tapi dalam ati masih berharap...jgn la benda tu jadik kat haku...
hohoho...penakut tahap cipan betul...
bila duk ralit dengaq ceta ofismate haku..
haku teringat la plak peristiwa haku kena 'kacau' oleh hantu masa duk kat UTM dlu...

dulu tym studi kat U...
haku dgn classmate haku mmg suka sangat tgk ceta hantu...
penakut tapi sanggup tengok ceta hantu kat wayang...
pastu balik bilik tido tak leh tutup lampu..
padan muka...

even ceta kat tv klo pasal ceta hantu...
aku & classmate haku ni msti duk tercanggak kat depan komputer haku..
hehehe...dulu tak leh duk tanpa tv so haku buh la card tv kat pc haku...
malam tu ada duk tayang ceta hantu cina..
so haku dgn 2 orang classmate mmg duk plan malam tu nak tgk ceta tu...
mmg seram habis la...
sambil tengok sambil duk selubung badan dengan selimut..
ada part suspen je terus duk sembunyi dalam selimut tu..
tym feeling seronok tgk ceta tu tetiba iklan...
so classmate haku 2 org tu nak ke toilet..
nak membuang hajat kecil...
haku plak malas la nak ikut..

sementara duk sorang-sorang tu... 
haku dgn brani ye duk la depan monitor tu..
ala tym iklan tu yg haku berani....
tetiba monitor komputer haku gelap...
terkejut haku...
tapi lagi terkejut bila haku tengok monitor tu ada muka hantu berselubung dengan kain..
haku yang penakut ni automatik la melompat la ke belakang....
hantu kat monitor tu pon tetiba melompat ke belakang gak...
 bila haku tengok betul2 monitor tu...
ceh...hantu punya haku...haku la hantu monitor tu...
hah..kan da terkena da..
mmg thriller la jumpa hantu secara live...

haku mmg dah tak tahan nak tergelak...
gelak terhinggut-hinggut satu badan dalam selimut...
classmate haku yang baru masuk bilik haku pon duk seram sejuk tengok haku duk mengilai dalam selimut..
risau depa sbb ingat haku kena histeria...
malam tu haku tengok ceta hantu tu dengan senyuman terukir di bibir..
classmate haku plak duk jauh-jauh sebab takut hantu tu masuk dalam badan depa plak..
kihkih...depa tak taw...haku la hantu monitor tu....
hahaha.... 


 peace...hantu monitor komputer yang poyo~


 hunybie

Sunday, March 4, 2012


suka la tengok baju ni...
kat mana la jual...
simple but nice...
 Elly Mazlien nampak shuweet & sopan je~
klo haku pakai konfem nampak rendang..hahaha.....


hehehe...kan da nampak rendang~

hunybie

Saturday, March 3, 2012

mata pak belalang~

hunybie

Friday, March 2, 2012

ehem..ehem...agak rendang & gemuk ye haku..huhuhu~




kazen, adek ehhh...kakak, adek ecah & adek man~


bajet comel tapi comot




picca taken by Apink my luvly hubby


Oh..kuala perlis...
tempat febret kami sekeluarga klo nak makan makanan seafood..
sebab seafood kat situ murah & sedap...
masjid kat sini pon da makin cantik..
tp....nak ambik bilik air smbyng kat luar..
nak masuk masjid lak seiring la dengan kaum laki...
kan bagus klo tempat sembayang pompuan tu disekalikan dgn tempat mengambil wudu'..

best ye tym ni kami adek beradek dapat berkumpul...
bila masing-masing ada tanggungjawab, makin payah untuk kami berkumpul skali..
even juz 4 orang adek beradek tapi payah betul kami nak to-get-her-get-her cam dlu...
ni pon tak cukup forum lagi..
ada lagi adek haku sorang yang duk kat U yang tak cuti...
tapi klo berjumpa pon mesti gaduh ye..
hehehe...tapi sebab tu la makin rindu kat adek-adek haku..
sebab rindu nak bergaduh..hahahaha...

oh..kedahku yang hijau kuning...mmg semangat kenegerian kedai makan ni...




pulun cheq pulun...hikhik


 nampak sotong celup tepung tu...mmg terbaik dari ladang....sedap, tak berminyak & rangup...nyummy...

see...
pinggan kami 1 famili mesti licin klo datang ke Kuala Perlis..
mmg sedap & puas ati...
hehehe....
sebab tu la Kuala Perlis menjadi tempat febret kami sekeluarga bila tym cuti...
bila tengok picca ni teringin lak nak makan kat sana..
huhuhu...

p/s: tak sabar ye nak balik kampung minggu depan....ada kenduri kat umah...hehehe...msti meriah....banyak makanan....

p/s to Adek Ecah: I know u nerves...sowi la I tak dapat tolong tym kenduri sebab I tengah sarat bawak baby dalam perut ni...tapi I leh tolong makan tym kenduri ek...kihkihkih....



;;