Monday, February 13, 2012

Tidak Datang haid

    hehehe...ni konfem2x la petanda wajib bg preggy women...hurm ms 1st tym haku lewat sehari haku tak datang bulan Apink En. Kesayangan da kecoh nak check guna pregnent test tu...hahaha...my MIL pesan kena tunggu 1 week baru check..ye la takut la..klo check 2 line kat pregnent test tu samar2x..tak pasal2 haku men bedal je makan takda pantang larang..da la dekat tym raya 2..so kena la tunggu seminggu tp if tak datang bulan gak baru la check....tp pernah terdengar alkisah ye ada gak yg still datang bulan tym pregnent...tp kes terpencil la kut..jarang-jarang berlaku..da kehandak Tuhan..



    berasa loya dan muntah-muntah

      rasa loya berpanjangan...especially tym pepagi...ergh...loya kat tekak tu tak taw nak ceta lagu mn lagi...tapi haku jarang-jarang muntah...alhamdulillah..tapi tym awal pregnen ni banyak benda tak leh bau..bau makanan la...bau orang memasak la..bau badan Apink Mr.hasben pon tak boleh gak..cian hasben...tym ni mmg tak lalu makan la...berat haku memang turun mendadak smpai jadik berat haku sebijik tym kegemilangan haku di zaman anak dara dulu..48kg tu..tp seriau gak takut effect kat baby...so nak makan pon kena paksa demi baby...hasil berkongsi pengalaman dengan member, ghupe2 ye asid folic tu boleh menyebabkan angin dalam badan..tu rasa mual slalu...so member haku tu makan asid folic b4 tido & haku pon try makan tym malam & alhamdulillah loya haku makin kurang..haku da makin cergas tak seperti awal 3 bln haku pregnen..asyik lemah je...tapi haku tak tahu la sejauh mana kebenaran asid folic ni leh menyebabkan angin dlm badan..klo nak cuba tak salah kan...


      lebih kerap membuang air kecil
        sgt kerap..hingga rasa nak wat toilet sebelah meja haku kat ofis...tak larat asyik ulang alik dari meja ke toilet..
        tandas plak jauh..hurm..tapi korang pernah dengar tak yang orang-orang dulu percaya klo preggy women asyik buang air 'kecil' ni tanda ye baby rambut lebat...Amin...mudah-mudahan la sebab haku memang suka tgk baby yang rambut lebat ni...

        baby chomell yang berambut tebal..cer teka anak sapa ni??


        tada~ anak Dr. SMS..hehehe...lebatkan rambut baby dier..comey btul...


        Berasa letih dan selalu mengantuk


         even kat meja ofis pon haku akan melentok camni..hehehe


        haku memang sgt2 letih & mengantuk..tak kira la kat mana2 pon..,mata haku ni asyik nak tido ja..kuar umah pon da jarang2...refer duk kat umah & tido...nak kuar pon badan asyik tak larat je...tapi yang wat haku geram malam tak leh lak nak lena...terjaga la smpai ke pagi..mmg try nak kurang kan tido masa siang..tapi dgn  ketidaksedaran diri ye..haku da tertido tym siang ari...mungkin sbb tu la badan haku lemah semacam..even nak driving ke tempat keja pon tak larat..seb bek la ofis dgn umah haku dekat ja...dalam masa 3 bulan tu haku mmg kurang kan semua aktiviti haku...sampai nak beli barang2 umah pon juz pesan kat housemate atau hasben klo dia ada kat umah..haku & Apink kan weekend hasben & wife..so memang kena banyak-banyak berterima kasih  kat housemate haku..depa-depa ni la yang jaga makan minum haku masa haku di dalam situasi ketidaklaratan....sayang korang..


        sering mengalami perubahan emosi

        hurm mmg la sensitip..tapi tak la moody atau hangin kat orang sekeliling haku..juz mungkin sebab tak larat even senyum pon da tak mampu..alhamdulillah orang disekeliling haku pon faham...tgk muka pon tahu muka haku muka orang sakit..hehehe..pucat semacam...tym tu muka haku mungkin sekacak & sepucat muka Edward Cullen...kihkih...ok haku mmg suka perasan sambil perah santan...

        muka haku tym pucat lesi dulu..amacam kacak tak??kihkih...


        mungkin membenci makanan

         wawawa...haku suka makan..i lovin it...tapi tym awal pregnen tu mmg agak kurang makan even nak minum pon da tak lalu..mcm mana nak suka makanan..bau sikit da pening & nak muntah-muntah...kengkadang Apink tanya haku nak makan ape haku mmg tak leh jawab..sebab sume makanan haku tak lalu...mmg terseksa jiwa & batin tym tu..klo haku makan pon juz untuk ambik syarat je..risau klo baby tak cukup zat..itupon haku ke klinik, awal2 lagi doc da scan perut haku & haku kena dripping sbb berat badan haku menurun giler....test air kencing pon tak lepas hokey..hehehe..bukan sebab dadah ek tp sebab kurang air dalam badan...doc takut haku kena jangkitan kuman..so ibu-ibu mengandung di luar sana..anda hendaklah minum air dengan kuantiti yang mencukupi & cuba makan biar pon tak lalu..cian baby nak makan tp mummy yer duk diet sakan..hohoho..ni ekceli pesanan untuk diri sendiri...to my baby...sowi mama tak kuat makan tapi alhamdulillah masyuk bulan ke-empat...nafsu makan amat berlebih-lebihan...kena control plak..kihkih..ghupe-ghupe ye tak mudah mengandung ni..ni yang wat haku makin teramat sayang & windu kat mak haku ni....

        windu ye kat mak

        hunybie

        3 Comments:

        1. Edura Hanum said...
          tinggal beberapa bulan jek kak.
          lepas nie xckup tdo sebab berjaga malam pulak
          hunybie said...
          hahaha..harap2x baby kak yatie ni tak la kuat nangis malam..ke bagi papa dia yg bangun bl baby nanges...hehehe...
          Ini Kisah Kami said...
          Semoga dipermudah olehNya sepanjang melalui alam hamil ni yer...

          Susu kamben tu sedaap...tak mcm susu lembu yg kekadang buat rase mual...susu yg akak ambik tu mmg bau die dlm 5% mcm tu je...klu letak kurma mmg trus hilang bau...cubalah!:D

        Post a Comment